gimnazija logo

Naši predstavniki na konferenci MUN

Dijaki GEPŠ Piran - enote gimnazija so se udeležili prve slovenske MUN konference v organizaciji Gimnazije Ptuj.  MUN konference so simulacije zasedanj  OZN, ki mladim omogočajo, da se preizkusijo v vlogi diplomatov in skupaj rešujejo vprašanja globalnega pomena, kot to počnejo delegati v Generalni skupščini OZN.

Delovni naslov srečanja na Ptuju je bil: »Live and let live«. Delo je potekalo v štirih komitejih, ki so se dotikali aktualnih tem sedanjega časa (od begunske krize in odprave smrtne kazni, gensko spremenjene hrane, opismenjevanja deklic v Aziji, vzpostavitve miru v vzhodni Ukrajini …).  Štiričlanska delegacija GEPŠ je zastopala Ukrajino. V varnostnem svetu je bil  naš delegat Gabriele Steffé, ki je ob koncu konference dobil priznanje za uspešnega diplomata v varnostnem svetu. V odboru za okolje je zagovarjala stališča Asja Prodan, v odboru za UNESCO je debatiral Simon Babič, v odboru za človekove pravice pa je razpravljala Lana Besednjak. Delovni jezik konference je bila angleščina. Udeleženci konference so prišli iz Italije, Hrvaške, Tunizije in Slovenije.

Udeležba na konference je bila za vse zelo zanimiva, poučna in nepozabna izkušnja. Štiri nepozabne dni je na Ptuju z dijaki delila tudi mentorica Lorena Štemberger.

Več o GimMUN Ptuj 2016:

http://gimmun.gimptuj.si/

https://www.facebook.com/GimMUN-Ptuj-2016-1065293933501960/