gimnazija logo

Tradicionalna prireditev

V petek, 17. aprila ob 12.30, je na sporedu tradicionalna prireditev Drzni si ..., na kateri bodo tudi letos nastopili nadarjeni dijaki in dijakinje GEPŠ. Predstavo si boste ogledali v spremstvu učiteljev, traja pa približno 60 minut.

V večernem času, ob 18.00, je še ena ponovitev, na katero lahko povabite starše, sorodnike, prijatelje, saj je vstop prost.

 

Ideja za predstavo Drzni si biti piranski gimnazijec se je porodila leta 2001, saj smo želeli pokazati, da na gimnaziji vre od ustvarjalnosti in nadarjenosti, ki potrebuje svoj prostor. V sodelovanju z Avditorijem in Občino Piran smo tako pridobili možnost pokazati na odru piranskega gledališča mlade igralce, plesalce, glasbenike itd. Vsako predstavo povezuje določena tema. Tako so v preteklosti nastopajoči »potovali okoli sveta«, pokukali v svet filma, drugič televizije itd. Vedno pa sporočilo in glavno idejo predstave posredujejo po svoje, z mladim, pogosto kritičnim pogledom na dogajanje okoli sebe.

Predstava se je po letu 2013, ko se je gimnazija združila s pomorsko in elektro smerjo (GEPŠ), preimenovala v Drzni si …, saj od takrat na njej nastopajo tudi mladi talenti s portoroške enote. Običajno je nastopajočih med 30 in 50, nekaj pa jih deluje še v ozadju, saj je potrebno pripraviti sceno, kostume, poskrbeti za snemanje videa itd. Režiserske vajeti že od začetka drži Lada Tancer.

Po besedah Veronike Malačič, dijakinje 3. letnika gimnazije, ki je že drugo leto zapored gonilna sila predstave: »Nauk letošnje prireditve je, da celo življenje iščemo krivce za naše neuspehe, namesto da bi se zazrli vase . Je tudi nauk za nadaljnje življenje naših dijakov in bodočih dijakov za uspeh v življenju. Ne dogaja se vedno samo krivica, nekatere stvari so poštene, druge spet ne, a vseeno je treba potrpeti in uživati v tem, kar imamo.«

Morda za konec še to, da je bila prireditev v preteklosti oder številnim dijakom in dijakinjam, ki so danes uspešni v svetu glasbe, gledališča, plesa in podobno (npr. Matija Štrasner, Tonja Senčar, Žiga Rustja in drugi).