gimnazija logo

8. februar

Februarski dela prost dan, bolj poznan kot kulturni praznik, bo letos na nedeljo. Razlog več, da se neobremenjeno udeležimo ene od številnih prireditev ali kulturnih dogodkov v naši okolici.

Za mnoge med nami bo 8. februar tudi letos le še en "kulturni" dan; ko vzamemo v roke roman, poslušamo izbrano glasbo, gledamo film, na spletu občudujemo bolj ali manj umetniške fotografije, poplesujemo ob radijski glasbi ali se odpravimo v gledališče. Za druge bo to ponovni spomin na grenkobo s silo naučenega Povodnega moža, otroškega nerazumevanja razlage veličine pesnika iz Vrbe ali tihega ironičnega nasmeška ob gostilniški interpretaciji preostalih kitic naše himne. Tisti najbolj zagreti, pravi prešernofili, pa bodo znova vzdihovali ob njegovih preroških ugotovitvah, ki segajo tako daleč nazaj, a se hkrati nesramno dotikajo naše resničnosti, v kateri "človek toliko velja, kar plača".

A čeprav nekateri dvomljivci zatrjujejo, da sta Prešeren in njegov dan namenjena le tropu Slovencev, lahko njihove opazke zavržemo s šopkom slovenskih, naših kulturnikov, ki že dolgo prebijajo meje: nedavno preminuli Tomaž Šalamun, oboževan in prevajan v Ameriki, Drago Jančar, nagrajen v Evropi, Lila Prap, ki s svojimi živalicami osvaja otroke vsega sveta, pevka Bernarda Fink, nominirana za grammyja, večno provokativni in odmevni Laibach, "grozni" gledališki deček Tomaž Pandur, vrhunska plesalka Nika Kljun in še bi lahko naštevali.

A kultura se nenazadnje začne v nas samih. Kot je rekel Lojze Kovačič, pisatelj letošnjega maturitetnega romana Otroške stvari: "Človek je jezik." In prav naš jezik je svoje temelje pognal v kulturi, preganjani, požgani, nerazumljeni, zanemarjeni, omalovaževani, cenzurirani in prepovedani. Zato naj bo kulturni dan tudi dan našega jezika, pa naj bo to slovenščina, bosanščina, srbščina ali kaj drugega. Naj bo to dan kulturne rabe jezika, ki največ pove o tem, kdo smo. 

Kdo smo na Gimnaziji Piran, se je pokazalo tudi zadnje dni, ko smo se s projektnim poukom dijakov 1. letnika poklonili starogrški kulturi, si v soboto ogledali odmevno odrsko oživitev Iliade in razstavo ilustracij, v ponedeljek pa si v Gledališču Tartini privoščili pravcati praznik ustvarjalnosti. 

Naši dijaki sodelujejo tudi na osrednji občinski prireditvi ob kulturnem prazniku, in sicer v Avditoriju Portorož, v nedeljo, 8.2.2015, ob 19.00. Lepo vabljeni!

Datum dogodka: 
nedelja, 8. Februar 2015