gimnazija logo

Strokovna ekskurzija na Institut Jožef Stefan

Ta četrtek, 27.11.2014 smo se dijaki fizikalne maturitetne skupine udeležili, skupaj z nekaterimi dijaki tretjih letnikov gimnazijske in pomorske polovice naše šole strokovne ekskurzije na naš osrednji fizikalni raziskovalni institut.

Ogledali smo si s čim se ukvarjajo zaposleni v nekaterih raziskovalnih odsekih. Med drugim smo imeli priložnost si od blizu ogledati elektronski mikroskop v Centru za elektronsko mikroskopijo, katerega povečava z daleč presega zmožnosti mnogo bolj znanega in uporabljenega optičnega mikroskopa; opazovali smo, kaj zmore sicer majhen toda gibčen robot na odseku za avtomatiko in biokibernetiko; raziskali smo skrivnosti pri razvijanju nanostrukturnih materialov in se posvetili lastnostim računalniških mrež in tako imenovanih odprtih sistemov, čemur bi po domače rekli internet.

Vtise iz ekskurzije bi radi delili z ostalimi dijaki, zato prilagamo k temu sicer kratkemu zapisu še nekaj fotografij z željo vzbuditi tvojo radovednost, spoštovani bralec teh vrstic. Vsekakor smo ti na razpolago za vsakršno dodatno pojasniko in razlago. 

Datum dogodka: 
četrtek, 27. November 2014
Kondenzator
Preša
torricelli
Vakuumska črpalka
Mislec.
Detektor gibanja.
Merjenje gibanja.
Robotska roka.
Robot
Roka.
Stopnice.
Prevleke.
Fizika.