gimnazija logo

Kras - ekskurzija 3. letnik

Zgodila se bo v petek, 14. novembra 2014.

S tematskega zornega kota je posvečena Srečku Kosovelu, prvi svetovni vojni in slovenskemu filmu.

Iz AP Piran se odpeljemo ob 6.45. Po poti pobiramo dijake na običajnih mestih, se pravi v Luciji, na Valeti, v Strunjanu, v Izoli in v Žusterni.


*Ob 8.15 se začne ogled vojaškega muzeja in cerkve v Lokvi. Zaključil naj bi se ob 9.45.

*Od 10.00 do 10.45 si ogledujemo nekdanjo trgovino, ki se prav tako nahaja v Lokvi.

*Predstavitev Srečka Kosovela v Sežani naj bi se odvijala od 11.15 do nekako 12.15.

*Sledi ogled Cerja oz. tamkajšnjega spomenika, ki je posvečen tudi prvi svetovni vojni. V eni uri naj bi se dijakom predstavili spomenik in predvsem boji, ki so v omenjeni vojni    potekali v njegovi okolici.

*Iz Cerja bomo krenili v Divačo, kjer bo pol ure odmora.

*Ob 15.15 se prične obisk v Muzeju slovenskih filmskih igralcev. Dijake čakata dve razstavi in film o slavni slovenski igralki, ki je delovala v prvi polovici 20. stoletja.

 

Ekskurzija naj bi se zaključila ob 18.00 ali najkasneje ob 18.30. Takrat naj bi dijaki prispeli v Piran.

 

Dijaki oz. njihovi blagajniki naj do četrtka, 13. novembra, poberejo po 20,50 evra, in sicer za plačilo prevoza ter vseh vstopnin. Za muzej s cerkvijo v Lokvi gredo 3 evri, za trgovino 1,5 evra, za Kosovelovo sobo prav tako 1,5 evra, za Cerje 1 evro in za filmski muzej 2 evra.

 

Dotičnega dne naj imajo dijaki s seboj beležke in pisala, da si bodo samostojno zapisovali pomembna spoznanja. Tako o S. Kosovelu kot tudi o prvi svetovni vojni.

 

Malico naj imajo dijaki s seboj, in sicer za cel dan. Kdor je naročen na šolsko malico, prejme ustrezen paket. Dijaki naj se primerno oblečejo in obujejo. Sicer posebno naporne oz. dolge hoje ne bo, tako da vreme ne bi smelo predstavljati ovire.

 

Vsakdo naj s seboj prinese čim več dobre volje, da bo ekskurzija zadostila tako intelektualnim kot tudi razpoloženjskim potrebam.