gimnazija logo

Comenius pri nas

29. September 2014 -- oki

IZ SKUPNE PRETEKLOSTI V SKUPNO PRIHODNOST

(POTEK PROJEKTA COMENIUS V SLOVENIJI)

Piranska gimnazija (od novega leta šola v sklopu GEPŠ) sodeluje s štirimi evropskimi državami, Francijo kot nosilko projekta, Belgijo, Luksemburgom in Madžarsko, v projektu Comenius, ki nosi naslov »Iz skupne preteklosti v skupno prihodnost«. Cilj projekta je odkrivanje skupne preteklosti sodelujočih držav. Vse so bile namreč nekoč del Avstrijskega cesarstva, ki se je nato razdelilo na več držav, danes pa se te države nahajajo v skupni Evropski uniji. In tu se pojavlja neka nova identiteta, ki je v procesu izgradnje. Obenem projekt omogoča razvijanje humanistične kulture dijakov, njegovo odpiranje navzven in spoznavanje novih jezikov ter kultur.

V tednu od 13. do 17. maja 2013 so prišli na GEPŠ dijaki iz belgijskega Instituta Notre Dame, madžarske Mindszenty Jozsef Altalanos Iskola, francoskega Ensemble Scolaire Notre-Dame Saint-Sigisbert in luksemburškega Lycée privé Notre-Dame.

To je bilo drugo srečanje dijakov držav, ki sodelujejo v projektu. Prvič so se srečali januarja letos v Belgiji.

V torek so bili s kulturnim programom in pogostitvijo sprejeti v Dijaškem domu Portorož. Na sprejemu so bili gimnazijci, ravnatelj Borut Butinar, voditeljica projekta Daniela Matelić Kozlovič in sodelujoča profesorica Lorena Štemberger.

V sredo dopoldne so se dijaki obiskovalci in gostitelji spoznavali na stadionu. Pomerili so se v športnih igrah, svoje nove vezi pa so utrjevali še ob družabnih igrah. Po kosilu so si ogledali šolo in imeli voden ogled mesta Piran. Nato so se pripravljali na večerno predstavitev. Ta se je začela ob 18.00 uri v razstavišču Monfort. Predstavitve posameznih strani so se navezovali na življenje v času Avstro-Ogrske. Luksemburžani so predstavili gledališko igro o delitvi mej na Dunajskem kongresu. Francozi so s svojim videom pokazali povezavo avstroogrskega imperija s francosko pokrajino Loreno. Madžari so v svoji gledališki igri predstavili življenje na Madžarskem v času avstroogrske monarhije, predvsem oblačila, izumitelje tistega časa in kronanje Sissi. Belgijci so na duhovit način predstavili dvorne čenče o razgibanem ljubezenskem življenju Rudolfa Habsburškega, sina Franca Jožefa. Slovenci pa so pod mentorstvom profesorice Sonje Bizjak predstavili video o bivalni kulturi v času Avstro-Ogrske. Vsako predstavitev je spremljalo petje himne posamezne države. Vsaka predstavitev je skozi bogastvo različnosti pokazala vezi, ki povezujejo sodelujoče, in pomembnost obvladovanja tujih jezikov.

V četrtek so udeleženci projekta polni radovednosti prisostvovali pri pouku, nato pa so si ogledali Sečoveljske Soline, Akvarij in Potapljaški muzej. Popoldne so si privoščili nekaj prostega časa, ki so ga preživeli po lastni izbiri.

V petek se je dogajanje premaknilo na pomorsko šolo, kjer so dijaki preizkusili simulator navigacije, poslušali predavanje o delfinih in pisali članke o poteku srečanja. Po kosilu so jim bili podeljeni certifikati o sodelovanju na srečanju. To je bil obenem tudi zaključek projekta.

Srečanje se je zaključilo z veliko dobre volje in z lepimi vtisi. Stkala so se nove vezi in prijateljstva, tako na širšem, evropskem nivoju kot na lokalnem nivoju, saj je projekt šolo povezal tudi z drugimi ustanovami, z Vrtcem Delfino Blu Koper, Muzejem Obalnimi galerijami, Krajinskim parkom Sečoveljske soline, ki so vsak po svoji moči prispevali k njegovi uresničitvi.

Daniela Matelić Kozlovič

Poročilo dijakov:

COMENIUSOV TEDEN

Prejšnji teden je minil presenetljivo hitro. Naša šola je v sodelovanju s projektom Comenius gostila dijake iz Luxemburga, Madžarske, Belgije in Francije. Prispeli so v torek, 14. 5. okoli 18.00 ure. Sprejeli smo jih v dijaškem domu, kjer smo jim pripravili kratek kulturni program ter predstavili dejavnosti, s pomočjo katerih smo se kasneje spoznavali in družili. Po okusni pogostitvi so gostoljubne družine sprejele dijake. Naslednje jutro smo se ob devetih zbrali na stadionu, kjer smo imeli pester program. Razdelili smo se v več skupin ter se s pomočjo zabavnih igric spoznavali. Nato smo se med seboj spopadli tudi v športnih igrah. Po napornem delu se nam je prileglo slastno kosilo na šoli. Sledil je ogled šole in mesta. Zelo so bili navdušeni nad samim mestom. Zvečer smo si v razstavišču Monfort v Portorožu ogledali predstavitve izdelkov dijakov iz vseh 5 sodelujočih držav. V četrtek smo dijake povabili, da so bili prisotni pri eni od naših šolskih ur. Tako smo lahko primerjali način dela v naših šolah ter njihovih. Pogovarjali smo se o počitnicah ter poteku samega pouka. Prišli smo do zaključka, da se šolstvo iz države v državo razlikuje. Kljub slabemu vremenu smo se z barkico odpravili v soline, nato pa smo si ogledali še akvarij v Piranu ter potapljaški muzej. Po okusnem morskem kosilu v Piratu smo se odpravili domov ter se pripravili na večerno zabavo. Na zabavi smo imeli možnost druženja na nam boljubši način, ob dobri glasbi in dobrem vzdušju. Zadnji dan smo obiskali pomorsko šolo, kjer smo se pozabavili s simulatorjem in poslušali predavanje o delfinih. Po kosilu je sledila podelitev diplom ter poslavljanje. Vsem bojo te štirje dnevi ostali v prelepem spominu. Projekt Comenius je izredna priložnost za spoznavanje novih ljudi ter izboljševanje lastne samozavesti.

DIJAKI, KI SODELUJEMO V PROJEKTU