gimnazija logo

Festival evropskega in mediteranskega filma

V sredo, 1. oktobra 2014, si bodo 1., 2. in 3. letniki  v okviru FEMF (Festival evropskega in mediteranskega filma)  ob 10.30 v Gledališču Tartini ogledali film Chagall Malevich ob prisotnosti režiserja. .  Pouk bo v sredo potekal do 9.50 (1.-3- ura).  

Režiser Alexander Mitta bo pred projekcijo podal uvod, po projekciji pa bo imel pogovor z dijaki na temo umetnostno-zgodovinske tematike v filmu.

CHAGALL-MALEVIČ (»Chagall-Malevich«)

Leto: 2014
Država: Rusija
Žanr: zgodovinska drama
Dolžina: 116 minut
Režija: Alexander Mitta
Scenarij: Alexander Mitta
Igrajo: Kristina Schneiderman, Leonid Bichevin, Anatoly Bely

Film skuša poustvariti svet enega najbolj znanih slikarjev 20. Stoletja, Marca Chagalla. Zgodba temelji na resničnih dogodkih, ki so se zgodili v času, ko je Chagall živel v ruskem mestu Vitebsk. Leta 1917 je postal dejaven član v oktobrski revoluciji. Sovjetski minister za kulturo ga je imenoval za komisarja umetnosti regije, kjer je ustanovil Umetniško šolo. Akademijo sodobne umetnost je ustvaril po svojih sanjah o svetli in lepi prihodnosti. Kmalu zatem pa je za svojega naslednika izbral Kazimirja Maleviča, znanega kot ustanovitelja suprematizma – smeri skrajne abstraktne likovne umetnosti. Likovno je bil vzgojen v slogu ukrajinskega ljudskega slikarstva in ikonografije ter je izhajal iz ukrajinske avantgarde. Velja za največjega mojstra skrajne abstrakcije.

Chagall je skrbel za svoje študente, medtem ko jih je Malevič imel za vojake, ki morajo ustreliti ideje abstraktne umetnosti. Popolnoma je razumel svojo podobo v tedanjem času, medtem ko je bil Chagall čisti intelektualec.

V filmu so uporabili veliko slik in podob Chagalla in Maleviča.

Več o samem festivalu, ki traja od 1. Do 5. Oktobra, lahko preberete na: http://www.femf.si/o-programu.

 

 

Datum dogodka: 
sreda, 1. Oktober 2014