gimnazija logo

Na šoli imamo vrhunske raziskovalke in umetnice

23. September 2014 -- borut

Na Gimnaziji Piran se veselimo uspešnega raziskovalnega dela naših dijakov, zlasti četrtošolk Kristine Kovačič in Pie Štrukelj Pahović, ki sta za svojo raziskovalno nalogo Interakcije med receptorji naravne imunosti in njihovimi ligandi prejeli posebno nagrado novomeške tovarne zdravil Krka. S svojim delom sta se uvrstili med tri najboljše raziskovalne naloge na področju srednjega izobraževanja.

Gimnazija Piran se je leta 2012 vključila v obetaven evropski projekt Nova generacija raziskovalcev ved o življenju, katerega pobudnik je bil Oddelek za sintezno biologijo ljubljanskega Kemijskega inštituta, sodelovali pa sta tudi Fakulteta za farmacijo in Filozofska fakulteta v Ljubljani. Osrednji cilj projekta je bil približanje raziskovalnega dela dijakom srednjih šol po Sloveniji, in sicer v obliki znanstvenih predavanj, delavnic, taborov, strokovnih ekskurzij in izdelave samostojne raziskovalne naloge. Težišče dela za raziskovalno nalogo je bilo organizirano med poletnimi počitnicami v letih 2013 in 2014. Del poletja sta preživeli na Kemijskem inštitutu, kjer sta pod mentorstvom dr. Karoline Ivičak Kocjan in dr. Vide Forstnerič prodirali v globine sintezne biologije.

Visoko oceno sta dobili že na regijskem srečanju mladih raziskovalcev v Kopru, od koder sta se uvrstili na državno tekmovanje v Murski Soboti. Tam sta dobili možnost zagovora pred strokovno komisijo, saj se je njuna raziskovalna naloga uvrstila med šest najboljših v državi na področju kemije. Po uspešnem zagovoru sta se mladi raziskovalki razveselili srebrnega priznanja za svoje delo. Ob koncu poletja pa je Kristino in Pio razveselila še ena dobra novica. Za svojo nalogo sta prejeli še Krkino nagrado za mlade raziskovalce, svoje raziskovalno sta sredi septembra predstavili še v Novem mestu.

Navdušenje nad raziskovalnim delom bo prav gotovo vplivalo tudi na nadaljnje šolanje in kariero obeh deklet, saj sami pravita, da sta se zapisali naravoslovju in raziskovalnemu delu.

Tako kot na raziskovalnem področju so naši dijaki uspešni tudi na področju umetnosti. Dijakinji Ylenii Žiber se je z njeno sliko uspelo uvrstiti med najboljše na Mednarodnem slikarskem ex -temporu v Piranu.

Extempora se je udeležilo 245 udeležencev, oddanih je bilo 219 slik. Mednarodna strokovna žirija v sestavi: Lorena Matic (Italija), Evgen Borkovsky (Hrvaška) in Nives Marvin (Slovenija ) izbrala za razstavo 95 najboljših slik. Slika Ylenie Žiber je bila v konkurenci akademskih slikarjev uvrščena na razstavo v Mestni galeriji. Je tudi edina dijakinja, ki se ji je v močni mednarodni akademski konkurenci uspelo uvrstiti. Ob tem ji iskreno čestitamo.

Prilagamo 9-minutno gostovanje v oddaji Dobro jutro (od 9.51 do 10.0) oziroma od 44.14 minute posnetka dalje; http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174296094 .

Datum dogodka: 
torek, 23. September 2014