gimnazija logo

Drzni si biti piranski gimnazijec

04. Junij 2013 -- oki

Posredujemo zapis spletnega portala Regional Obala, katerega avtor je Jaka Vran.

Kaj pa, če je vse res? Kaj pa, če konec sveta res že trka na vrata? Morda ne v pričakovani apokaliptični obliki, ko vse zgori in se uniči. Kaj pa, če je konec sveta to, da mora današnja mladina razmišljati o tem, ali bo svojim otrokom sploh lahko zagotovila pol toliko, kot so njihovi starši uspeli njim? Kaj pa, če je konec sveta to, da upokojenci, none in nonoti omenjenih dijakov nimajo denarja, da bi si kupili slušni aparat? Ja, to je konec sveta. Najbrž tistega boljšega, ko sanje niso bile utopija, predvsem pa je bilo veliko več brezskrbnosti.

Letošnja prireditev (ki jo piranski gimnazijci organizirajo vsako leto) je tako potekala pod imenom (Na) konec sveta, v sebi pa je imela pomenljivo sporočilo današnjih težav, ki se jih mladina, kot kaže, še kako dobro zaveda. Rdeča nit so namreč bile družbene spremembe in njene anomalije, ki pa so jih znali gimnazijci predstaviti na humoren, ne-tragičen način.

Prečesali so vse aktualne teme. Od črnogradenj, ponarejenih diplom, ki so jih za potrebe skeča naprtili kar svojim profesorjem in jih pri tem odlično posnemali, pa vse do uprizoritve najpomembnejših dogodkov minulega leta, tako negativnih kot tudi pozitivnih. Tako so se na odru "pojavili" Lance Armstrong, Borut Pahor, Felix Baumgartner in kapitan Schettino.

Dotaknili so se tudi odvisnosti, tistih bizarnih, ki obremenjujejo našo družbo. Šale so padale na račun združitve gimnazije s srednjo pomorsko šolo. Šale so padale na račun  varčevalne politike in vsega, kar naj bi ta prinesla s seboj, seveda pa ni manjkalo plesnih in pevskih točk talentiranih dijakov. A dejstvo včerajšnje predstave vsekakor ni šala. Piranski gimnazijci so dokazali, da šola lahko še vedno s ponosom uporablja svoj slogan "Sapere aude"oziroma Drzni si si biti moder. Dijaki so bili tudi na tokratnem "gimnazijcu" zelo modri in pokazali izjemno tenkočutnost do družbenih sprememb. In vse to na zelo humoren, pozitiven način. Od tod tudi bučen aplavz polnega Tartinijevega gledališča ob koncu ...

Na domači fb strani Gimnazije Piran si lahko ogledate fotografije, ki so jih prispevali Martin Bobič, Regional Obala in Primorski utrip.