gimnazija logo

Comenius

26. Maj 2013 -- oki

Piranska gimnazija (od novega leta šola v sklopu GEPŠ) sodeluje s štirimi evropskimi državami, Francijo kot nosilko projekta, Belgijo, Luksemburgom in Madžarsko, v projektu Comenius, ki nosi naslov »Iz skupne preteklosti v skupno prihodnost«. Cilj projekta je odkrivanje skupne preteklosti sodelujočih držav. Vse so bile namreč nekoč v neposredni povezavi ali del Avstrijskega cesarstva, ki se je nato razdelilo na več držav, danes pa se te države nahajajo v skupni Evropski uniji. In tu se pojavlja neka nova identiteta, ki je v procesu izgradnje. Obenem projekt omogoča razvijanje humanistične kulture dijakov, njegovo odpiranje navzven in spoznavanje novih jezikov ter kultur.

V tednu od 13. do 17. maja 2013 so dijaki GEPŠ gostili sovrstnike iz belgijskega Instituta Notre Dame (Jupille, Liège), madžarske Mindszenty Jozsef Altalanos Iskola (Zalaegerszeg), francoskega Ensemble Scolaire Notre-Dame Saint-Sigisbert (Nancy) in luksemburškega Lycée privé Notre-Dame Sainte-Sophie (Luksemburg).

Srečanje v Piranu je bilo drugo srečanje vseh sodelujočih v projektu. Prvo srečanje je bilo januarja letos v Jupille- Liege v Belgiji.

V torek, 14. 05. 2013 so bili s kulturnim programom in pogostitvijo sprejeti v Dijaškem domu Portorož. Na sprejemu so bili gimnazijci, ravnatelj Borut Butinar, voditeljica projekta Daniela Matelić Kozlovič in sodelujoča profesorica Lorena Štemberger.

V sredo, 15. 05. 2013 v dopoldanskem času  so se dijaki obiskovalci in gostitelji družili  na stadionu. Namen tega druženja je bilo spoznavanje, sklepanje prijateljskih vezi. Pomerili so se v športnih igrah, nove vezi so utrjevali tudi ob socialnih igrah. Po kosilu so si ogledali šolo in imeli voden ogled mesta Piran. Po pogledu mesta so se dijaki pripravljali na predstavitev  gledaliških iger in filma na temo projekta. Predstavitev je začela ob 18.00 uri v razstavišču Monfort. Predstavitve posameznih šol so se navezovali na življenje v času Avstro-Ogrske. Luksemburžani so predstavili gledališko igro o dogajanju na Dunajskem kongresu. Francozi so s svojim videom pokazali povezavo avstroogrskega imperija s francosko pokrajino Loreno. Madžari so v svoji gledališki igri predstavili življenje na Madžarskem v času avstroogrske monarhije, predvsem oblačila, izumitelje tistega časa in kronanje Elizabete Bavarske - Sissi. Belgijci so na duhovit način predstavili dvorne čenče o razgibanem ljubezenskem življenju Rudolfa Habsburškega, sina Franca Jožefa. Slovenci so pod mentorstvom profesorice Sonje Bizjak predstavili video o bivalni kulturi v Slovenski Istri v času Avstro-Ogrske. V filmu so prikazali vsakdanje življenje mornarjev  v AO mornarici, od jutranjega vstajanja do večera. Predstavili so otroške igre in priljubljeno igro, moro. Izpostavili so tudi pomen solinarstva in predstavili vsakdan Šavrinke. 

Vsako predstavitev je spremljalo petje himne posamezne države. Vsaka predstavitev je skozi bogastvo različnosti pokazala vezi, ki povezujejo sodelujoče, in pomembnost obvladovanja tujih jezikov.

V četrtek, 16.05.2013 so udeleženci projekta polni radovednosti prisostvovali pri pouku, sledila je vožnja z ladjico do  Sečoveljskih solin, ogled le teh, ogled Akvarija in Muzej potapljaštva. Popoldne so si privoščili nekaj prostega časa, ki so ga preživeli po lastni izbiri.

V petek, 17.05.2013 zadnji dan obiska so dijaki obiskali portoroško lokacijo GEPŠ- pomorsko šolo, kjer so preizkusili simulator navigacije, poslušali predavanje o delfinih in pisali članke o poteku srečanja oz. ovrednotili so projektno srečanje. Udeleženci srečanja so prejeli certifikati o sodelovanju.

Srečanje se je zaključilo z veliko dobre volje in z lepimi vtisi. Stkale so se nove vezi in prijateljstva. Šestnajst gimnazijcev je doma gostilo 25 dijakov iz evropskih držav, prav toliko pa jih je domovalo v Dijaškem domu Portorož. Med 80 tujimi in domačimi dijaki so se oblikovala že trajnejša prijateljstva, saj so se nekateri dijaki dogovarjali za skupno počitnikovanje.

GEPŠ srečanja ne bi mogel izpeljati brez podpore v lokalnem okolju. Projekt je šolo povezal z  vrtcem Delfino Blu Koper, Pomorskim Muzejem Sergej Mašera, Obalnimi galerijami Piran, Krajinskim parkom Sečoveljske soline, ki so vsak po svoji moči prispevali k njegovi uresničitvi.