gimnazija logo

Delavnice v okviru projekta NGRVŽ

V sredo 26. in četrtek 27. februarja smo na naši šoli gostili raziskovalce s Kemijskega inštituta, Fakultete za farmacijo in Filozofske fakultete v Ljubljani, ki so dijakom predstavili področja svojega raziskovalnega dela. V dvodnevnem druženju so dijaki spoznali nekatere najnovejše dosežke znanstvenikov, opravljali zanimive poskuse v laboratoriju in se dotaknili etičnih vidikov oskrbe z vodo in hrano.  

Najbolj zanimiv del druženja so bile praktične delavnice. Prvi dan so dijaki opazovali krvne celice, ki zagotavljajo našemu telesu odpornost pred boleznimi, ugotavljali prisotnost posebnih beljakovin, spoznali elektroforezo kot način za ločevanje različnih beljakovin med seboj. Naslednji dan so se dijaki ukvarjali z antibiotiki. Naučili so se, zakaj postanejo bakterije nanje odporne. Pri laboratorijskem delu so iz bakterijske kulture s kromatografijo izločili antibiotik gramicidin, ga s pomočjo standarda tudi določili in izdelali antibiogram.

V zadnji delavnici je stekel pogovor o vodi in hrani kot najpomembnejšima dobrinama človeštva, ki žal nista pravično dosegljivi vsem ljudem, v prihodnje pa bosta najverjetneje predstavljali največjo oviro za naraščanje človeške populacije na našem planetu ter povzročali hujše politične pretrese ali celo vojne.

Na začetku delavnice so dijaki Sabina Marancina, Neja Kovač in Jure Močnik Berljavac predstavili raziskovalno nalogo na temo ozaveščenosti o rabi vode v občini Piran, ki je nastala v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju.

V dvodnevnem druženju so dijaki spoznali nekatere najnovejše dosežke znanstvenikov, opravljali zanimive poskuse v laboratoriju in se dotaknili tudi etičnih vidikov oskrbe z vodo in hrano. Vzdušje je bilo sproščeno in delovno, poskusi pa zelo zanimivi. Po mnenju dijakov je tak način dela odličen za pridobivanje novih znanj in za kasnejšo usmeritev v študij naravoslovja.

 Breda Novak