gimnazija logo

Okrogla miza o bioloških zdravilih

V okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju smo spet preživeli zanimive urice na

I.Gimnaziji v Celju. Tokrat smo se udeležili okrogle mize o bioloških zdravilih, ki so jo organizirali sodelavci projekta s Fakultete za farmacijo. Okrogle mize se je udeležilo približno 120 dijakov z večine šol, ki sodelujemo v projektu, GEPŠ je zastopala skupina 13 dijakov prvih in drugih letnikov.

Najprej nam je prof. dr. Borut Štrukelj v kratkem predavanju predstavil biološka zdravila in njihov razvoj ter način proizvodnje. Poudaril je pomen sintezne biologije pri razvoju teh zdravil, visoke stroške njihovega razvoja in neučinkovitost na celotni populaciji bolnikov. Druga predavateljica, dr. Mojca Lunder je predstavila probleme, ki so povezani z dostopnostjo teh zdravil.

Sledila je prva debata dijakov, ki so predstavili svoja stališča za in proti proizvodnji bioloških zdravil s pomočjo transgenih organizmov.

V drugem delu smo poslušali še predavanje o cepivih in pomenu cepljenja, nato pa so spet dijaki predstavili svoja mnenja o pozitivnih in negativnih vidikih obveznega cepljenja v  debati.

Sledila je še splošna debata in odgovori na vprašanja poslušalcev.

Srečanje je bilo zelo pestro in zanimivo. Kljub celodnevni odsotnosti so bili dijaki nad dogajanjem navdušeni.