gimnazija logo

Iz piranske gimnazije v Grčijo

Na Gimnaziji Piran verjamemo, da je raznoliko in razgibano učenje ključ za pridobivanje kakovostnega znanja.

V okviru programa tako izvajamo številne aktivnosti in projektno učenje. Zimski dnevi so, že tradicionalno, v prvih letnikih posvečeni spoznavanju grške kulture.

Tudi letos ni bilo nič drugače. V okviru projekta Kaj mi bodo stari Grki smo želeli dijakom na zanimiv, interaktiven, celosten in dinamičen način predstaviti različne aspekte mogočne grške kulture. Gimnazijci so pri različnih predmetih raziskovali tudi njen zgodovinski vpliv na razvoj evropske kulture in civilizacije. Prvi dan so dijaki s pomočjo medpredmetnega povezovanja in timskega poučevanja profesorjev raziskovali mite, bogove, junake in grški vsakdan, drugi dan pa je bil namenjen spoznavanju grške znanosti – dijaki so slednjo spoznavali pri urah fizike, matematike, psihologije in filozofije.

Veliki poudarek pri izvajanju projekta je vsako leto tudi na sodelovalnem učenju, ki dijakom omogoča ustvarjalno in sproščeno delo. Seveda je pri takšnem načinu učenja pomembno tudi razvijanje socialnih veščin in spretnosti, ki so v sodobnem svetu na različnih področjih nepogrešljive. Dijaki so se med aktivnostmi preizkusili tudi v spretnosti izražanja in utemeljevanja lastnega mnenja (argumentiranja) ter svoje znanje in zanimanja urili na različnih delavnicah. Te so se povezovale z različnimi predmeti, denimo kemijo (izdelovanje naravne kozmetike na osnovi grškega oljčnega olja), fiziko (priprava in analiza oblegovalnih naprav), likovno umetnostjo (izdelava scene za zaključno prireditev), športno vzgojo (plesna delavnica s sestavljanjem koreografije; spoznavanje in poskus izvedbe antičnih olimpijskih iger), pa tudi ustvarjalnostjo (izdelava antičnega nakita z moderno noto).

Dijaki so, skupaj z mentorji, projektni teden zaključili z domiselno predstavo v piranskem gledališču.

Fotogalerijo s projektnega tedna si lahko oglede na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/www.geps.si/posts/1618773384843743