gimnazija logo

Razstava fotografij v Akvariju Piran

V Akvariju Piran si od 7. februarja lahko ogledate zanimivo razstavo z naslovom Umetnost znanosti: čudesa morij. Avtorja razstave sta dr. biologije Adam Summers in pesnica Sierra Nelson. 

Adam Summers, rojen v New Yorku, je poletja svojega otroštva preživljal v pristnem stiku z naravo, saj je imela družina v najemu kočo sredi kanadskega gozda, 300 kilometrov od Toronta, brez elektrike in vode. Summers, ki je to izkušnjo opisal kot "čarobno", se je sicer kasneje odločil za študij matematike, po katerem ga je zaneslo v Avstralijo, kjer se je preživljal kot inštruktor potapljanja. Pri tem se je srečal z morskimi biologi in njihovo delo ga je tako prevzelo, da je doktoriral iz biologije in postal svetu znan kot "Fishguy" ali "strokovnjak za ribe". Skorajda naključen je bil tudi njegov vstop v Hollywood. Z ženo sta živela kot podnajemnika pri predstavnici oddelka za izobraževanje studia Pixar in kmalu se je znašel v vlogi predavatelja za snovalce risanke V iskanju malega Nema, kasneje pa je postal svetovalec tudi za nadaljevanje Iskanje pozabljive Dory. 

Danes je Summers zaposlen na washingtonski univerzi v Seattlu, dela pa na otočku severno od mesta, v Friday Harbor Laboratories. Za cilj si je postavil, da bo z računalniško tomografijo (krožnim rentgenom, s katerim slikajo 3D-model okostja) poskeniral vseh več kot 33.000 ribjih vrst (trenutno mu je uspelo posneti 2.600 vrst) in posnetke dal na razpolago za javno rabo. Strokovnjaki in ljubitelji jih lahko najdejo na strani http://www.morphosource.org/.  

Na razstavi pa si boste lahko ogledali resnične fotografije rib. Okostja rib so obarvali - rdeče barvilo se je oprijelo mineralov, modro barvilo pa hrustanca, s preprostim kemičnim trikom pa je s slike odstranjeno ribje telo. Summers je oktobra v intervjuju z Mišo Molk dejal: "Znanost je lepa, ker raziskuje resnico. Pogosto naletiš na lepoto, iz katere nastane umetnost." Tako je pesnica Sierra Nelson ob fotografijah našla navdih za svoje pesmi, ki bodo, v prevodu Jerneja Županiča, prav tako razstavljene. 

Datum dogodka: 
sreda, 7. Februar 2018
Term popestrimo šolo: