gimnazija logo

Naši dijaki v Celovcu

Letošnje leto smo v okviru projekta Popestrimo šolo dijakom, ki se učijo nemščino, ponudili poseben izziv. Povezali smo se s Slovensko gimnazijo v Celovcu in začeli izvajati medkulturno izmenjavo z dopisovanjem. Dijaki z obeh gimnazij so si jeseni izmenjali prva pisma, v katerih so se predstavili in praktično uporabili svoje znanje nemščine. V prihodnjih mesecih si bodo z vrstniki iz Celovca izmenjali več pisem in se tako še bolje spoznali.

 

Da bi bilo sodelovanje še bolj zanimivo, smo se s profesorji iz Celovca dogovorili tudi za obiska v obeh krajih. Konec novembra smo se s piranskimi dijaki tako odpravili na strokovno ekskurzijo v glavno mesto avstrijske Koroške.

 

Obisk smo začeli na Slovenski gimnaziji, kjer so nam dobrodošlico zaželeli tamkajšnji profesorji in dijaki. Dijaki z naše gimnazije so v živo spoznali svoje prijatelje, s katerimi so si dopisovali, in se po začetnem spoznavanju vidno zadovoljni odpravili po šoli. Nato so si v družbi svojih vrstnikov ogledali tudi mestno središče in se sprehodili ob prazničnih stojnicah, ki so jih v mestu že postavili.

Ekskurzijo smo zasnovali medpredmetno, saj so dijaki lahko odkrivali tudi zgodovinske znamenitosti in geografske značilnosti kraja z okolico. Ogledali smo si dve za slovensko zgodovino izjemno pomembni znamenitosti, Gospo Sveto ter vojvodski prestol na Gosposvetskem polju. Avstrijska Koroška je zanimiva tudi z jezikovnega vidika, saj na tem območju živi slovenska manjšina. Preverili smo, kako dvojezičnost živi v vsakdanjem življenju tamkajšnjih ljudi. Ekskurzijo smo sklenili z ogledom televizijskih ter radijskih studiev v celovškem središču avstrijske državne televizije ORF, kjer smo se v živo vključili v oddajo v slovenskem jeziku.

 

Dijaki so se med obiskom Celovca tako lahko družili s svojimi zamejskimi vrstniki, hkrati pa so spoznali del pestrosti, ki jo ponuja to obmejno mesto. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in z nestrpnostjo pričakujemo pomladanski obisk celovških dijakov v Piranu.


Utrinke s strokovne ekskurzije najdete na Facebook strani Gimnazije Piran: https://www.facebook.com/www.geps.si/

 

Sodelovanje izvajamo v okviru projekta Popestrimo šolo. To naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Rezultat iskanja slik za ministrstvo za izobraževanje logoRezultat iskanja slik za evropski skladi logo

Term popestrimo šolo: