gimnazija logo

Gledališka predstava za dijake 3. letnikov

Dijaki 3. letnikov si bodo v petek, 20.10.2017, ogledali Cankarjeve Hlapce na odru SNG Drama v Ljubljani. Ta dan bo za dijake 3. letnikov pouk do 10.40. Odhod iz Pirana bo ob 14.30, vrnitev pa okrog 23.00. Ker je organiziran prevoz z dvema avtobusoma, se dijaki 3.A zberejo v enem, 3.B pa v drugem avtobusu. Oba avtobusa se bosta ustavljala na vseh postajah, in sicer po naslednjem zaporedju:

Piran: 14.30

Portorož (glavna AP): 14.35

Lucija (Podvoz): 14.40

Strunjan: 14.45

Izola (Prešernova): 14.55

Koper (Soča): 15.05

"Hlapci" so vznemirjali slovensko politično in nepolitično javnost pred sto leti, miru pred njimi pa nimamo niti sto let po njihovem rojstvu. Le kaj je npr. hotela povedati učiteljica Geni?

"GENI: Blagor se meni, ki opravljam ta sveti posel le zategadelj, ker bi se mi drugače zehalo na svetu. Ali se spominjaš, kako smo pisale nalogo o svetosti in vzvišenosti učiteljskega poklica? Jaz sem bila pohvaljena, ker sem najbolj lagala … ne besede o hribih in hribovcih, ne o zakrpanih bluzah, ne o pošvedranih petah, ne o krompirju v oblicah, ne o dolgih jezikih, ne o zarobljenem nadzorniku … o, koristna je bila tista naloga, zdaj se je izkazal njen namen: kdor se ni zgodaj naučil lagati, se bo dolagal s težavo do definitivnega lažnivca." 

Vabljeni v novo gledališko doživetje!

Marjeta Stegel