gimnazija logo

(Foto)zgodba o knjigobežnicah

 Če bi dijake iz Dijaškega doma Portorož vprašali, kako lahko uporabimo majhne lesene zabojčke, bi vas njihov odgovor verjetno presenetil. Vse od kratkih zimskih dni so v okviru projekta Popestrimo šolo prav takšne zabojčke namreč barvali, pilili, lakirali ter na koncu še okrasili z drobnimi školjkami. In nastale so knjigobežnice.

Ideja o knjigobežnicah je del širše pobude »Little free library«, ki ljudi nagovarja k branju in izmenjavi dobrih knjig in ki je navdušila tudi nas. Konec aprila, ob svetovnem dnevu knjige, smo tri knjigobežnice napolnili s knjigami in jih postavili na več mest v piranski občini: pred piranski Akvarij, v Mestno kavarno Piran ter Elektro in pomorsko šolo v Portorožu.

Pri projektu nas je podprla tudi Občina Piran. Župan Peter Bossman, podžupanja mag. Meira Hot in podžupan Bruno Fonda, ki so pozdravili našo idejo, so postali prijatelji novih knjigobežnic in hišice s knjigami tudi otvorili.

Vsi trije so poudarili, da je branje bilo in bo ostalo pomembno – ne le pri učenju, temveč tudi za spodbujanje domišljije in raziskovanje sveta. »Morje v sebi nosi seme neskončnosti in brezmejnosti ter dolga potovanja, ki smo jih preživeli v tišini branja. Samo knjiga in branje nam omogočata, da razvijemo domišljijo, s katero lahko potujemo v neskončnost in boljši svet – brez sovraštva, izkoriščanja in nepravičnosti. Knjiga je vir in kraljestvo domišljije, znanja ter modrosti, ki nas vodi v boljši svet,« je dijake nagovoril gospod Fonda, ki je obiskal knjigobežnico na hodniku Elektro in pomorske šole. S seboj je prinesel nekaj knjig v italijanskem jeziku.

Podžupanja nam je povedala, da je tudi sama privrženka knjig, v knjigobežnico v piransko kavarno pa je prinesla delo Sto let samote kolumbijskega avtorja Gabriela Joséja Garcíe Márqueza. »Avtor mi je všeč, ker čudovito prikaže magični realizem, je nekaj posebnega in mislim, da bodo bralci uživali ob njegovi knjigi Sto let samote,« je razložila. Povedala nam je, da je rada brala že v mladih letih, ko je oboževala kriminalke Agathe Christie. Danes je med njenimi priljubljenimi avtorji tudi Brazilec Paulo Coelho, ki jo navdušuje s svojimi modrimi mislimi in ga priporoča tudi mladim bralcem.

Tretjo knjigobežnico, ki smo jo postavili pred piranskim akvarijem, pa je obiskal župan Peter Bossman. V hišico knjig je prinesel novo knjigo o enemu največjih violinistov svoje dobe, rojenemu Pirančanu Giuseppeju Tartiniju. Tudi župan je poudaril, da branja in knjig v fizični obliki niti v sodobnem svetu ne smemo zanemariti: »Knjige bodo vedno imele svoj čar, intimnost, besede iz knjig so čisto drugačne v primerjavi s tistimi, ki jih prebiramo s tablic ali ekranov.« Mladim in starejšim bralcem je svetoval, da v roke vzamejo kakšno knjigo, ki govori o preteklosti. »Iz zgodovine se lahko veliko naučimo,« je razložil in sklenil, da upa, da bo projekt o izmenjavi knjig zanimiv tako za Pirančane kot za turiste.

Knjigobežnice so zaživele, saj so radovedni bralci v prvih dneh v njih že našli knjige zase. Pravilo knjigobežnic je preprosto: VZEMI KNJIGO, PODARI KNJIGO. Iz knjižne omarice lahko vzamete katero koli knjigo in v zameno podarite svojo ali pa si knjigo izposodite. Vabimo vas, da tudi vi obiščete knjigobežnice in si toplejše dni popestrite s prijetnim čtivom.

V fotogaleriji najdete nekaj utrinkov, ki smo jih ujeli med nastajanjem knjigobežnic.

Obiščite tudi naše strani na Facebooku: Gimnazija Piran, GEPŠ Elektro in pomorska šola ter Dijaški dom Portorož, hostel. Tam boste našli tudi nekaj fotografij z otvoritve knjigobežnic. 

Avtorica besedila in fotografij je Mojca Šipek.

Knjigobežnice smo pripravili in postavili v okviru projekta Popestrimo šolo. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Rezultat iskanja slik za ministrstvo za izobraževanje logoRezultat iskanja slik za evropski skladi logo

 

Term popestrimo šolo: