gimnazija logo

MUN

Delegacija GEPŠ - Gimnazije Piran je v prvem aprilskem vikendu sodelovala na drugi štiridnevni mednarodni konferenci GimMUN Ptuj 2017 (https://www.facebook.com/Gimnazija-Ptuj-184263414986792/, http://gimmun.gimptuj.si/).

Simulacije delovanja OZN so se udeležili dijaki in dijakinje iz Ruske federacije, Bolgarije, Avstrije, Italije, Nemčije in Slovenije. 150 mladih delegatov je razpravljalo v 5 komitejih (Varnostni svet – SC, Komite za socialne, humanitarne in kulturne zadeve – GA3, Okoljevarstveni komite – EAEP, Komite za posebne politike in dekolonizacijo – GA4, Svetovna zdravstvena organizacija – WHO). Udeleženci so se vživeli v vlogo diplomatov in intenzivno debatirali o perečih svetovnih problemih (vprašanje Palestine, vprašanje pravice do splava, uporaba pesticidov, širitev nacionalizmov, etična vprašanja evtanazije …).

Vtisi naših udeležencev:

Sodelovanje v projektu MUN mi je razširilo obzorja in omogočilo upanje za reševanje zapletenih političnih situacij. Prav tako je bila konferenca odlična priložnost za spoznanje novih ljudi, držav in njihovih pogledov na globalne probleme.

Domen Eršeg

Konferenca MUN je odlična priložnost za razširitev znanja o različnih temah, kot so varovanje okolja, vprašanja spora v Južnem Sudanu, dostopnost zdravljenja duševnih bolezni … Poleg tega me je spodbudila, da sem stopila iz »comfort zone« in preizkusila svoje govorniške sposobnosti.

Maša Stojanovič

MUN konferenca mi je bila všeč, saj smo se lahko preizkusili v vlogi delegata OZN in ugotovili, kako sistem mednarodnih odnosov pravzaprav deluje. Na konferenci smo tudi širili svoje znanje angleščine in svoje govorniške spretnosti.

MUN se mi zdi koristna za vsakega, ki ga zanima, kako deluje OZN in se želi preizkusiti v vlogi delegata, ki zagovarja stališča neke države.

Maša Mlakar

Izkušnjo sodelovanja na MUN konferenci bi ponovila. Spoznala sem delovanje ZN in aktivno sodelovala v debatah. Menim, da so takšni projekti korak v pravo smer za izboljšanje sveta.

Vita Dobravc

Bila je zanimiva izkušnja, ki me je seznanila z delovanjem UN, hkrati pa sem spoznala veliko vrstnikov, ki so me z njihovim interesom do reševanje svetovnih problemov navdušili.                                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Martina Blažek

   

Veseli me, da sem lahko spremljala srednješolce različnih narodnosti, ki so iskreno iskali rešitev za vprašanja našega vsakdana. Soočanje z različnimi argumenti in zavedanje, da le skupne, za vse sprejemljive  rešitve lahko pripeljejo do kvalitetnejšega življenja vseh  nas.

Lorena Štemberger

Z nami je bila tudi dijakinja Martina Blažek. Več fotografij si lahko ogledate na šolski FB strani.