gimnazija logo

Dijaki so se polni vtisov vrnili iz Švice

Na kaj pomislite, če vam kdo omeni Švico? Sladkosnedi se najbrž spomnite na slastne čokolade iz te države, ljubitelji snega in zimskih športov na visoke, mogočne gore, morda pomislite tudi na zgodbo o Heidi, prestižna mesta in natančne švicarske ure. Tistim, ki jih zanima fizika, pa se misli ustavijo na jugu države, natančneje v raziskovalnem centru CERN.

In prav tja se je štirideset dijakov s piranske gimnazije in pomorske šole ter srednje tehnične šole v Kopru povsem zares tudi odpravilo. Po dobrih desetih urah vožnje, ki je potekala po Italiji in se skozi sloviti predor Mont Blanc nadaljevala v Francijo, so prispeli v približno 800 kilometrov oddaljeno Ženevo. Drugo največje švicarsko mesto, kjer imajo svoj sedež tudi številne mednarodne organizacije, so si najprej ogledali iz avtobusa in se zvečer namestili v mladinskem hotelu.

Naslednji dan je bil poln presenečen. Že zjutraj so se odpravili v CERN, organizacijo za raziskovanje osnovnih delcev. Pobližje so spoznali osnove dela fizikov in inženirjev, ki se trudijo raziskati osnovne strukture našega vesolja, med večurnim ogledom pa so izvedeli tudi veliko zanimivosti in spoznali izzive,  s katerimi se v organizaciji soočajo. Prijazni vodiči so pobližje prikazali način dela, razstave in laboratorije, nadobudni dijaki pa so dobili tudi odgovore na svoja fizikalna vprašanja.

Po obisku so pot nadaljevali v Ženevo, kjer so si ogledali mestno središče in občutili svetovljanski utrip na ulicah ob Ženevskem jezeru.

Tretji dan so že zjutraj krenili na pot proti Sloveniji, ki so jo popestrili z ogledom italijanske Verone. V tem starem mestu so stopili v znamenito areno in se skozi množico turistov prebili do hiše Julije, mladenke, ki jo je v legendarni zgodbi opisal William Shakespeare. Sprehodili so se še po uličicah in barvnih trgih ter se polni vtisov vrnili domov.

 

Še več utrinkov in fotografij z ekskurzije lahko najdete na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/www.geps.si/posts/1316710075050077

Term popestrimo šolo: