gimnazija logo

KRASen dan

01. December 2013 -- oki

Sonce se nam je nasmehnilo že v Piranu, od koder smo se ob 7.30 z vmesnimi postanki odpeljali v Štanjel, ki nas je ob 9.00 s hribčka pozdravil s sliko, vredno razglednice. Čeprav nas je mraz krepko grizel v prste, smo ob grajskem vhodu z zanimanjem prisluhnili Teji, Valu in Juretu, enodnevnim poznavalcem zgodovine utrdbe. Ferrarijevi vrtovi so v tem času sicer počivali v belini slane, a ledena ploskev jezerca je zrcalila 66 dijakov, ki so izvedeli, kdo je slavne (danes poročne) vrtove zasnoval, Ivana, Ana in Adele so namreč razkrile, kdo je bil znameniti Kraševec Max Fabiani, katerega dediščino bomo spoznavali tudi spomladi v Trstu.

Med slavna imena Krasa spada tudi slikar in grafik Lojze Spacal - o tem so znali nekaj povedati Vincent, Martin in Urška - v njegovi galeriji pa smo si lahko ogledali tudi slike Vladimirja Makuca (ob katerih so "poznavalci" seveda pripomnili, da so v trenutku sposobni njegovega posnemanja :)). Strokovnjaki za kraško arhitekturo, Jani, Nina in Ana, pa so ob ohranjeni Kraški hiši poslušalce popeljali v čas kamnitih zidov, vodnjakov, ročnih kavnih mlinčkov in kuhanja polente.

V Dutovljah smo se preselili v notranje dvorišče Bunčeve domačije, kjer domuje Pepa, tista Pepa, ki je s svojim vrtom odpotovala v Anglijo (pri tem sta ji pomagala dva tovornjaka), od koder se je vrnila z zlato medaljo.

Ko smo se nato z avtobusom peljali proti Tomaju, nas je pred Kosovelovo domačijo že čakala gospa Dragica, družinska prijateljica pesnikove družine, prava zakladnica zanimivih in manj znanih zgodb o prezgodaj preminulem kraškem poetu. Tako smo izvedeli, da je bila družina zaradi očetove narodne zavesti večkrat preseljena, da so bili izjemni intelektualci, ki so se na 11 kilometrov oddaljene Opčine odpravili peš, nato pa se s tramvajem odpeljali v tržaško gledališče, da je imel Srečko tri simpatije (njegova prva ljubezen je umrla stara 97 let) in da je Dragan Živadinov, avtor vesoljskega projekta Noordung, ruskemu vesoljcu izročil droben Kosovelov portret, ki je z njim lani odletel v vesolje. Na pokopališču nedaleč stran je pokopana tudi zadnja potomka družine, ki je preminila julija letos. Z njo se Kosovelov rod tudi konča.

Ne bomo se pretvarjali, da ni bil v Sežani za nekatere na vrsti ključni del ekskurzije - kosilo. V Gostilni Pri Dragici so samo za nas pripravili dva prostora, v katerih so se ob toplem vzdušju, joti, njokih po kraško (pa tudi dunajskem) marsikomu ogrela lica. Zato je bil naslednji postanek na Ljudski univerzi kot nalašč. V prijetno zatemnjeni Kosovelovi rojstni sobi smo prisluhnili recitacijam ob diapozitivih ter občudovali avantgardno rojstno sobo, v kateri ni sledu o pesnikovi zibelki, zato pa lahko beremo pesmi na stropu ....

Dan se je prevesil že v popoldan in zadnja kraška vas, ki smo jo obiskali, dom vojaškega muzeja, ki smo ga tokrat izpustili, in pršutarne, se je izkazala za nepozabno umetniško-marketinško izkušnjo. Gospod župnik Tomaž nam je razkazal notranjost cerkve, ki jo krasijo slike (ne freske) Toneta Kralja, zavednega Slovenca, ki je Kristusa odel v barve slovenske zastave, hudiča prikazal z obrazi tiranskih oblastnikov, fašiste v obliki volkov, enemu od hudobcev pa je nadel podobo fašističnega pesnika D'Annunzia. Zares zanimivo, čeprav bi marsikdo rekel, da je Kralj uničil cerkev, saj je za potrebe oltarne slike zadnje večerje preprosto odsekal zgornji del baročnega oltarja ...

Domov smo se vrnili v rahlem mraku, ki je že napovedoval naslednji podvig - šolski ples. Dijake pa ta teden čaka še izdelava turističnih letakov, s katerimi bodo svoje sošolce, starše ali prijatelje prepričali, da je Kras res vreden ogleda.

Organizatorki ekskurzije Sabina Kravos Jugovac in Marjeta Stegel, pa tudi spremljevalci Eva Slekovec, Darja Premrl in Andrej Podpečan, pa bi ob koncu radi pohvalili dijake za več kot zgledno obnašanje na ekskurziji, dobro voljo in odlično vodenje.

Več slik z ekskurzije najdete na naši fb strani.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.601418559912569.1073741834.130...

Marketinško zgodovino slovenskega trgovstva pa smo lahko občudovali v Fabianijevi trgovini na drugi strani ceste. Pravi raj za vse, ki prisegajo na vintage! Originalne embalaže kav, krem, čokolad, bonboni v steklenih posodah in še nešteto zanimivosti - odličen predlog za spomladanski obisk, ko trgovina vsak konec tedna odpre svoja vrata.