gimnazija logo

Mednarodna izmenjava Erasmus+

Osemnajst gimnazijcev in gimnazijk ter dve spremljevalki se je prvo soboto v septembru vrnilo z mednarodne mladinske mobilnosti v okviru programa Erasmus+, KA1. Gostila jih je španska organizacija Burgos Acoge, ki že vrsto let pomaga emigrantom pri njihovem vključevanju v novo družbeno okolje. Organizirajo jezikovne in druge tečaje, nudijo učno pomoč otrokom, poskrbijo za pravne nasvete, pomagajo pri nastanitvi in iskanju dela. Organizacija je zelo priznana v Burgusu, kjer ima mnoge podpornike, svoje poslanstvo pa  uresničuje ob nesebičnem  in iskrenem  delu številnih prostovoljcev vseh starosti.

Srečali so se z otroki, ki imajo za seboj težke življenjske preizkušnje, emigrantkama, ki sta se uspešno integrirali v novo okolje in se družili s prostovoljci, ki se trudijo, da je srečanje s novo kulturo čim prijetnejše. Spoznali so, da je največja težava sodelovanja med posamezniki nepoznavanje jezika.

Priključili so se zaključku poletne šole in se z nekaterimi otroki pripravljali na popravne izpite, ob odbojki – kjer so vsi lahko sodelovali in se družili, so si ogledali še okolico Burgusa in spoznali osrednji del Kastilije. Samo mesto jih je navdušilo z mogočno katedralo in sodobnim muzejem človeške evolucije.

Spoznavali so špansko kulturo, običaje in kulinariko, mladim v Burgusu pa pričarali delček slovenskega vsakdana.

Obisk so zaključili še s celodnevnim potepom po Madridu, ki so jim ga pripravili španski prijatelji.

Druženje v preteklem tednu je bilo poučno za vse udeležence. Španske prijatelje so povabili na obisk v Slovenijo.

Dijaki, ki so se udeležili mobilnosti, so se izkazali s svojo radovednostjo do nepoznanega, srčnostjo do gostiteljev in odgovornostjo do zastavljenih nalog.

Obisk piranskih  gimnazijcev je zelo odmeval v lokalnih medijih:
http://burgosconecta.es/2016/08/29/burgos-acoge-intercambia-experiencias-con-eslovenia-en-su-escuela-de-verano/

http://www.diariodeburgos.es/Noticia/Z5A8396E8-E5A8-468A-CD1C81614DB5CF2B/Eslovenia-se-acerca-a-Burgos-Acoge

http://www.burgosnoticias.com/actualidad/006160/-burgos-acoge-trae-a-la-ciudad-a-18-jovenes-eslovenos

http://www.noticiasburgos.com/Hemeroteca2/tabid/303/ctl/ArticleView/mid/777/articleId/23414/Burgos-Acoge-recibe-a-18-jovenes-eslovenos.aspx

https://www.youtube.com/watch?v=cLfoPCrXfsM

Več fotografij najdete na naši facebook strani.