gimnazija logo

Čestitke!

Čestitamo dijaku 1. letnika Klemnu Semelbauerju za odlično 5. mesto na Dutch Youth regati v Workumu na Nizozemskem v razredu 29er.

Klemen ob tem pravi: "Jadrnica, na kateri jadram skupaj s svojim krmarjem Rokom Verderberjem, se imenuje 29er. Je prehodna klasa, kar pomeni, da jadralci z nje nadaljujejo na 49er, na katerem se lahko udeležijo tudi olimpijskih iger. Regata (tekmovanje) na Nizozemskem v majhnem mestecu Workum je trajala 4 dni in vsak dan smo naredili 4-5 plovov. Vsak plov se začne s štartno proceduro, ki traja 5 minut (vse jadrnice štartajo skupaj) in se nato po 4 bojah, ki označujejo regatno polje, konča s ciljem.


Za jadralce so bile razmere zelo raznolike in zato tudi zelo težke, saj nam je v začetnih dneh v jadra pihala le sapica, proti koncu prvenstva pa se je ta okrepila in na koncu je zapihal hujši veter kot zimska burja, ki divja po naših krajih (preko 30 vozlov).


Počitek je najpomembnejši del tako treninga kot tudi regate in nam je zato po napornem dnevu prav prijal. Kljub temu pa smo si ogledali slavna nizozemska polja tulipanov, stare mline na veter in sodobnejše vetrnice, ki so poplavile celotno državo. Čeprav sem "pod vodno gladino" teden preživel že četrtič, me vedno znova prevzame na stotine kanalčkov in jarkov, ki prepleta to nižinsko pokrajino.


Vsaka tako močna regata je za nas jadralce pomembna in zelo cenjena izkušnja. Znova in znova se iz tujine vračamo bolj izpopolnjeni in polni življenjskega adrenalina, ki je v tem športu neprecenljiv. Na vodi premikamo meje, moramo se "grebsti" in biti neodvisni od okolice. Ta šport nas izpopolnjuje tako kot osebe, kot tudi celotno posadko, ne smemo podleči porazom in moramo biti močni tako fizično kot tudi psihično. Jadranje je nepredvidljivo in na prostranem morju se vedno zgodi kaj novega. To je čar tega športa in zato si želim še več takih nepozabnih izkušenj, kot je bila ta."